7. A CSALÁD

Tartalomjegyzék

7. A CSALÁD

Aki ismer engem, az pontosan tudja, hogy család témában elég rendhagyó a gondolkodásom. Úgy általában semmilyen témában nem jellemző rám a tradicionális út, ha az már nem állja meg a helyét, viszont feleslegesen meg sosem szerettem volna feltalálni a spanyolviaszt. Már maga a RISE rendszer is, amit e könyv megírásában is végig iránytűként alkalmaztam, több, jól működő rendszer alapjait tartalmazza. Azt az alapot fejlesztette tovább egy igen tehetséges, modern gondolkodású, a személyiség paletta szinte minden színét felvonultató szakembergárda. Ugyanakkor családi kérdésekben még inkább sarkos vagyok önmagamhoz képest is. Miért is van ez, és mit jelent mindez? Egyrészt privát mentorként dolgozom immár 21 éve, ami azt jelenti, hogy egy adott ember számára a legmegbízhatóbb partner vagyok a döntéshozatalban. Vezérigazgatók, cégtulajdonosok, menő startupperek, szövetségi kapitányok, híres atléták, és még sorolhatnám azokat a számomra már inkább baráti pozícióban lévő embereket, akikkel évek, évtizedek óta mentori kapcsolatban vagyok. A legfontosabb visszajelzés számomra, hogy ha valakivel kialakítottam ezt a kapcsolatot, az örök életre szól. A könyvnek ehhez a részéhez érve Önök, az Olvasók, már pontosan tudják, hogy ez egy Expert elsődleges személyiségtípussal rendelkező szakembertől nem nagy varázslat. Persze ez önmagában nem lenne elegendő ahhoz, hogy mentoráltjaimat folyamatos fejlődésre bírjam. Abban már a „kétpólusú személyiségem” segít. Ugyanis a másodlagos személyiségem az Individual. Nagyon elválólagos vagyok, viszont nyitott embernek tartanak. Szeretem a változást, a fejlődést, csak mindezt ésszel, átgondolva javaslom megtenni, úgy, hogy a már felépített élet ne sérülhessen. Végül is ez a legfontosabb egy üzletfejlesztő személyében, ez a legfontosabb személyiségjegy egy mentor esetén. De miért is beszélek ennyit a privát mentori kapcsolatokról, amikor a család a téma? Mert így fogják megérteni azt, hogy számomra a család egyben jelenthet óriási energiát a mentoráltam számára, ugyanakkor a legnagyobb visszahúzó erőt is képezheti, mely ellehetetleníti az építkezést, a jelenlegi élet védelmét.

A legnagyobb problémám az, hogy – ugyanúgy, mint a sportban – a családi témában is elfeledkezünk alapvető dolgokról, melyek a személyiségünkből következnek. A sportolóknál is még mindig nagyon sok szakember úgy tartja, hogy jó-jó, akkor most már foglalkozzunk a lelkével is a sportolónak, de hát azért élsportoló az élsportoló, azért sztár a sztár, hogy tegyen félre mindent, és a legkritikusabb pillanatban győzzön. Értem én, mert valahol igaz is, a vége ez kell legyen a folyamatnak. Csak ehhez a ponthoz a különböző személyiségek különböző utakon jutnak el. Ráadásul pont az a „vicces” az egészben, hogy az igazán nagy sportolók jelentős része Supporter volt mindig is, amely személyiségtípusról pedig pontosan tudjuk, hogy személyiségjegyeiben ellentmond a fenti elvárásnak. Tehát egyszerűen csak azért, mert elkezdünk a sportolókról beszélgetni, azonnal előjönnek a sablonok. A veszélyes sablonok.
Nos, ugyanez a helyzet a család témával. Egyszerűen az emberek nem akarnak szembesülni azzal a ténnyel, hogy csak azért, mert valaki családtag, az nem fogja tudni kritikus helyzetben, fontos döntéseknél meghazudtolni saját személyiségtípusát. Mert olyan személyiségtípus nincsen, hogy „család”, mint ahogy olyan sem létezik, hogy „élsportoló”. A családtag, ha Ruler, akkor az egyéni érdekei vezérlik, és mindig előtérbe helyezi magát a fontos döntéseknél a családtagjaival szemben. Az Individual önző, próbálja a fontos helyzetekben befolyásolni, saját céljai irányába fordítani a családtagokat, próbál figyelmet elragadni. A Supporter mindig háttérbe helyezi magát a családon belül és képes feláldozni magát a családtagokért, az Expert pedig – ugyanúgy, ahogy én – megalkotja reálisan a véleményét a családról, és nem hagyja, hogy bármely családtag is az „egy család vagyunk” álca mögé bújjon. Mindenki szereti egymást a családban? A maga módján. Mindenki megtenne mindenkiért bármit egy családon belül? Ugyan már, kérem.

A családot ugyanúgy reálisan kell tudni értékelni és elemezni akár egy csapatot, egy szervezeti egységet a sportban vagy épp az üzletben. Természetesen beletéve a családi érzelmi szálakat, és sose felejtve azt, hogy a kapcsolódás sokkal intenzívebb, az emberek egymás döntéseire, viselkedéseire történő hatása direkt. Ha boldog, kiegyensúlyozott családi életet szeretnénk, akkor be kell állítani minden családtagot a tükör elé. És tudni kell szembesülni az eredménnyel. El kell fogadni azt, hogy a családtagok mások, és ezzel rengeteg csalódástól megkímélhetjük magunkat. Azt elmondhatom, hogy a hosszan tartó sikernek, legyen az üzleti, sport vagy magánéleti, az alapja nem az, hogy minden családtaggal jóban vagyunk, hanem az, hogy minden családtagot pontosan ismerünk, tudjuk mire számíthatunk tőlük. És ezt tudomásul vesszük. Tudomásul vesszük azt, hogy bizonyos dolgokon nem tudunk változtatni, és nem is szabad egy adott kor után „belemászni” egyik családtag életébe sem, csak mert mi úgy gondoljuk, hogy neki úgy kellene működnie. Azt egyértelműen elmondhatom, hogy az összes igazán boldog ember – nem azok, akik csak úgy gondolták, hanem akik konkrétan megélik a boldogságot minden nap – átesett ezen a családi megmérettetésen. Voltak döbbenetes dolgok? Nem igazán, hiszen egy okos ember, ha leül, azért nagyjából le tudja írni családtagjai személyiségjegyeit. Döbbenetes volt egyben látni az infókat a családról? Döbbenetes bizony! Döbbenetes azt látni például, hogy egy édesanya önző típus, mert mondjuk Individual személyiségű. Mindig is az volt. És döbbenetes észrevenni azt, tudatosan látni, hogy mindig akkor hív telefonon, ha ő akar valamit. Szeret? Imád! Rossz ember? Nem. Tud a gyermekei számára károkat okozni önbecsülésben és későbbi partnerkapcsolatban ezzel? Naná, hogy tud! És akkor most csak a legfájóbb pontok egyikét írtam le. De ha egy ilyen édesanyát szembesítenek ezzel a ténnyel, akkor felnőttként hihetetlen motorja tud lenni a gyermekek életének, hiszen kreatív, jó problémamegoldó képességgel bír, de hadd ne soroljam tovább a pozitívumokat, szerintem mindenki érti, hova akarok kilyukadni. Tanuljuk meg a családot is objektíven értékelni, hogy aztán szubjektíven imádhassuk őket. És ebben nagyon nem megoldás a hagyományos, beszűkült gondolkodású elméletek egyike sem. Adjunk esélyt annak, hogy a családtagot is önmagáért szeressük, ne egy a társadalom által ránk kényszerített póz miatt tartsuk vele a kapcsolatot. Hiszen ahogy kezdtem az írást, úgy is kell befejeznem: nincs rosszabb vagy jobb személyiségtípus. Csak okos és – na jó legyünk finomak a végén – nem annyira okos ember van, aki nem figyel oda az emberek különbözőségére.

Záró akkordként pedig megosztok Önökkel egy konkrét családi elemzést, ha már annyit értekeztünk róla. A család első körben azért keresett megoldást, mert kisebbik fiuk, Tamás, jelentős tanulmányi eredményromlást produkált, és komoly viselkedési problémák jelentkeztek nála, ami tőle eléggé szokatlan volt. Az első egyéni elemzés meg is mutatta a kritikus személyiségmódosulást nála, így az okokat tovább kutatva a család az idősebb fiút is bemérette, aki tökéletes mentális állapotot mutatott, minimális személyiségmódosulással élte életét. Ekkor fogalmazódott meg a szülőkben, hogy a teljes családra, magukra és a testvérek kapcsolatára is kérnek elemzést. Be is tudtuk azonosítani a probléma gyökerét, és ami még fontosabb, egyértelműen definiáltuk a megoldást. Az elemzés 1 évvel ezelőtt történt, és Tamás visszatért régi önmagához, a családon belül nyugalom van.

EREDETI SZEMÉLYISÉG A CSALÁDBAN

Szülők kapcsolatának erőssége: 9 (1-10 skálán)
A szülők tökéletesen kiegészítik egymást. Személyiségükben megvannak a közös pontok: mindketten komplex személyiségek, az összes személyiség faktorral rendelkeznek. Viszont az elsődleges személyiségük különböző, így a kiegészítő jelleg is érvényesül. Az élet legfontosabb kérdéseiben minimálisan eltérő döntéshozatali mechanizmussal rendelkeznek eredeti személyiségükben.
Döntéshozó személye:
Nincs kimondott döntéshozó. Potenciális döntéshozó. Minta Tamás (GY1) A család legnagyobb kihívása, hogy a szülők emocionális alapokra helyezik a döntéshozatalt, így a döntések nagyon nehezen, sokszor későn születnek meg.
Családon belüli szerepek:

APA: Támogató, óvatos, stabil APA: Minta Gábor
ANYA: Motiváló, óvatos ANYA: Mintané Margit
GY1: Döntéshozó, érdekérvényesítő, törtető GY1: Minta Tamás
GY2: Logikus, visszahúzódó, érzelmes GY2: Minta Miklós

JELEN SZEMÉLYISÉG A CSALÁDBAN

Szülők kapcsolatának erőssége: 7 (1-10 skálán) A szülők egyértelműen elmozdultak a expert típus irányába. Önmaguk személyiségétől eltérően objektív döntéseket akarnak hozni, mellőzve az emóciókat, de ebben ők gyengék. Bár az elmozdulás jelentős a pszichológiai körön, viszont a szülők komplex személyiségének köszönhetően ők ebben a szerepkörben is jól érzik magukat. (18% és 19% személyiségmódosulás nem jelentős.) Most helyzet van a családban, ezt érzik, és tudják, hogy a szokásos emocionális döntések nem működhetnek!
A kiváltó ok Miklós személyiség problémája kell legyen, hiszen ő jelentős módosulásban, komoly zavarban van (67%-os személyiségmódosulás nagyon komoly pszichés helyzetet mutat!). A szülők reakciója pedig az információgyűjtés, helyzetértékelés, szakmai segítség beszerzése, amit az expert személyiség faktorral oldanak meg. Ez a helyzet a szülők kapcsolatára is hatással van. Stresszesebb a helyzet a szokásosnál, nem jelentős mértékben, de észrevehetően.
Döntéshozó személye: Nincs. Potenciális döntéshozó. GY1 A szülők most kénytelenek lesznek döntést hozni, és objektív döntést akarnak hozni. Viszont az expert csak adatot gyűjt, értékel, döntést nehezen hoz. Tamás szintén erősíti érdekérvényesítő képességét a családon belül, érzi és „használja” a kialakult helyzetet!

Családon belüli szerepek:
APA: Objektív információgyűjtő
ANYA: Objektív információgyűjtő G
GY1: Döntéshozó, érdekérvényesítő, törtető
GY2: Mentálisan visszahúzódó, zavart

RÖVIDTÁVÚ VISELKEDÉS A CSALÁDBAN

Szülők kapcsolatának erőssége: 5 (1-10 skálán)

A szülők folyamatosan távolodnak egymástól. Gábor rövid távú viselkedésében már saját személyisége felé tart, a családi problémát megoldódni látja. Margit viszont egyre inkább befeszül, az expert 8-as már a külvilágtól elzárkózó szintet jelöli. Ráadásul ez teljes ellentétben van eredeti személyiségével, tehát a konfliktusok fokozódhatnak a családon belül. Viszont Margit érzi jól: a helyzet Miklósdal nincs megoldva, és ez Miklós számára egyre komolyabb kihívásokat, stresszt jelent! Rövid távon ennek köszönhetően, amennyiben a család egységesen nem hoz meg döntéseket a változásokról, a konfliktusok, egymás meg nem értése egyre élesebbek lesznek!
Döntéshozó személye: Nincs kimondott döntéshozó. Potenciális döntéshozó. Minta Tamás (GY1) Döntéshozó még mindig egy van a családban: Tamás. Aki láthatóan nem érzi rosszul magát a kialakult helyzetben, hiszen egyedüliként tudja érdekeit érvényesíteni. Ez viszont a család egészére nézve nem jó irány! Miklósdal mindenki foglalkozik, de a probléma igazi okát senki nem találja, és ez a családon belüli helyzetet folyamatosan rontja.

Családon belüli szerepek:

APA: Támogató, óvatos, stabil
ANYA: Feszült, kioktató, adatközpontú
GY1: Döntéshozó, érdekérvényesítő, törtető
GY2: Mentálisan visszahúzódó, zavart.

SZAKMAI ÉRTÉKELÉS, JAVASLAT

AZ IGAZI KIHÍVÁS

Egyértelműen Miklós személyiségmódosulása a legnagyobb kihívás a családon belül. Erre a szülők érzékenyen reagálnak, szakmai információkat, támogatást, adatokat gyűjtenek, konkrét válaszokat keresnek. Tamás ebben a helyzetben az amúgy is erős érdekérvényesítő képességét még erősebbre hozza, ez által a család egyedüli döntéshozójává válik, aki tudja, hogy mit akar, azt hogyan tudja elérni, és ennek érdekében a más irányba koncentráló szülőket megfelelően tudja befolyásolni. Miklós 67%-os személyiségmódosulása azonnali beavatkozást, a módosulást megteremtő helyzet rövidtávon történő megszüntetését követeli.

A PROBLÉMA LEHETSÉGES OKAI

Miklós módosulásának oka.. A szülők személye nem teremthet ilyen mértékű módosulást Miklósban, hiszen mindkét szülő igen jelentős Supporter faktorral rendelkezik eredeti személyiségében, kettőjük kapcsolata kiemelkedően jó. Ráadásul Miklós módosulására mindkét szülő személyisége reagál, próbálnak megoldást találni, ezt mutatja jelen személyiségük. Amen – nyiben az apa részéről van egy erős nyomás, hogy Tamásnak is „menő arcnak” kell lennie, jó sportolónak, igazi ”belevaló férfinak”, vagyis érzelemmentesnek, törtetőnek, aki a célját minden körülmények között eléri, akkor ez lehet kiváltó ok. Ehhez általában az APA sikertelen karrierje vezet, ha az ő életében elvesztegetett eredményeket a gyermekeken szeretné behozni. De erre utaló jelet Gábor személyiségében nem lehet látni. Tamás személye egyértelműen kiváltó ok lehet! Hiszen a két fiú a pszichológiai kör ellentétes pólusán található. Eredeti személyiségükben Tamás egy proaktív, érdekérvényesítő, gyors, ad-hoc ember, amíg Miklós egy sokkal lassabb, mélyebb érzelmekkel rendelkező, szülőkhöz is jobban húzó fiú. Ebből a két fiútestvér között komoly konfliktusok alakulhatnak ki és Miklós – bár Tamásnak ez nem célja – sokszor érezheti megalázva magát. Amennyiben Tamás sikeres a sportban, a társaságban, iskolában, akkor ez Miklósban egy hiányérzetet teremt és egy hamis idol képet állít elő, melyben csak a Tamáshoz hasonló emberek lehetnek sikeresek. Amennyiben a két testvér kapcsolata állandó és szoros, ez okozhat Miklósnál jelentős elmozdulást. Viszont Tamás személyisége is módosult, vagyis reagál Miklós módosulására és ráadásul Tamásban is jelentős mértéke Individual és Supporter faktor is van vagyis érzi és érti a testvérét. Miklósnak azonban ennél többre van szüksége. Neki Tamástól komoly segítség kell 205 az érdekei érvényesítéséhez. Hogy Tamás-e a módosulás kiváltója azt leginkább a kettőjük közötti konfliktusok száma és annak intenzitása mutatja. Amennyiben állandóak a „villongások” és komoly harc folyik közöttük, akkor a kiváltó ok is ez!
Azt nem lehet látni az elemzésekből, hogy Miklóst milyen külső hatások érik. Viszont szakmai szemmel, látva a család személyiségeit, nagy esélye van annak, hogy egy külső személy által támasztott elvárás – tanár, edző, rokon stb. – nyomja rá Miklósra a terhet. Ez a személy Miklós életében fontos szerepet tölt be, vagyis a szülőknek, a testvérnek hallania kellett róla. Amennyiben ez egy edző vagy tanár, akkor azonnal közbe kell lépni, mert ez okozhatja Miklós jelentős mértékű zavarát.

JAVASLAT

Miklósdal mindenképp le kell ülni beszélni családi körben! A beszélgetés témája pedig az eltérő személyiségek kell legyen. Be kell mutatni felé, hogy személyiségéből adódóan teljesen más utat fognak bejárni ő és a testvére. Az ő útja lassabban érő, viszont stabilabb, biztonságosabb lesz. Sosem lesz populáris figura, nem lesz 20000 ismerőse, viszont komoly barátságokat, kapcsolatokat tud építeni. Olyanok ők ketten, mint a mai modern cégvezetés: két pólusú. Jól kiegészítik egymást, az egyik a dinamizmus, az erő, a másik a józan ész. És a mostani cégek ezért sikeresek, mindkét oldalnak szüksége van a másikra. Sikeres sportolók – Nicola Karabatic, Heide Löke, Lebron James stb. – Miklós személyiségéből kerülnek ki, hiszen kitartóak, folyamatosan fejlődnek. Tamás a berobbanásával tud érvényesülni, neki majd a sikert fenntartani lesz nehéz. Egymástól egyre többet tudna tanulni, és nagy adottság az, hogy a családon belül megvan a két pólus. Persze jelentős konfliktus veszélyt is tartogat magába, amiket kezelniük kell. De az életben is fognak ezzel találkozni, és mégis csak egyszerűbb egymástól megtanulniuk. Tamás tud megalázó lenni, Miklós pedig tud kekec, túlreagáló lenni, ezzel tisztában kell lenniük. Amennyiben a két fiú között nincs jelentős konfliktus a családi beszélgetésen elő fog jönni a külső személy neve. Azzal viszont azonnal kezelni kell a helyzetet!