6.  TESTVÉREK ÉS SZEMÉLYISÉGEK

A Ruler gyermek és a testvérAz Individual gyermek és a testvérA Supporter gyermek és a testvérAz Expert gyermek és a testvérZáró gondolatok a testvérség kérdéskörben

Több vetületét olvashatták már a személyiségalapú gyermeknevelésnek, de nyilván nem lenne teljes a kép, ha nem beszélnénk arról, mi történik a gyermek közvetlen környezetében, vagyis otthon. Még konkrétabban arról, hogyan hatnak egymásra a testvérek személyiségtípusai. Ugyanis a gyakorló szülők számára teljesen tiszta a kép: törekedhetünk mi az adott gyermekkel kapcsolatban bármire, használhatunk bármilyen tudatosan jó módszereket, a külső hatások mindig alakítani fogják a helyzetet és komolyan befolyásolhatják a végeredményt.

A testvérek témakörében rögtön az elején a legfontosabb, és nagyon sok szülőt foglalkoztató, rengeteg szakembert megosztó kérdéskörrel kell indítani: szükség van-e testvérre? Biztosan mindenkinek a standard mondatok zengenek a fülében, hogy nem jó egyedül felnőni, és egy gyermeknek mindenképp testvérre van szüksége, így a kérdés csak az, mikor a legjobb az időzítés. A személyiségtípusok ismeretében eleve nem szeretem az általánosításokat. „A gyermeknek szüksége van….” vagy „a gyermekkel azt kell tenni….”. Ez a bajom általános az egyszemélyes tapasztalatokkal. Persze, hogy mindenki a saját szemüvegén keresztül fordítja le az információkat, és ezzel a szakemberek sincsenek másként. Ez a testvér kérdésben is komoly hibákat okozhat, hiszen nincsen általánosan jó megoldás. Semmiképp nem mondhatjuk ugyanis, hogy minden gyermeknek szüksége van testvérre. Higgyék el, vannak olyan személyiségtípusok, akik köszönik szépen, nagyon jól megvannak úgy, hogy szüleik figyelmén nem kell osztozniuk, és nagyon sikeres, boldog felnőtté válnak. Nehezebben szocializálódnának, vagy netán önzőbbek lennének társaiknál? Igen, tudom, hogy vannak ilyen kimutatások, tanulmányok. Csakhogy ezekkel a tanulmányokkal is az a baj, hogy sosem fókuszálnak arra, hogy milyen személyiségtípusú gyermeket vizsgálnak. Ha netán Ruler gyermekeket vizsgálnak, akkor persze, hogy önzőbbek társaiknál, ha meg Supportert, akkor lehet, hogy otthon, testvér nélkül könnyebb volt a „hamis Ruler álarcot” magukon viselni, de ez közel sem jelenti azt, hogy általánosságban elmondható, hogy az „egykék” önzőbbek lennének. Konkrét tapasztalatokkal és példákkal tudom alátámasztani, hogy ez így általánosságban biztosan nem igaz. De hát akkor miért is mondják a szakemberek többnyire azt, hogy testvérre szükség van? Mert a társadalmak legnagyobb hányadát kitevő Supporter gyermeknek valóban szüksége van testvérre, sokkal teljesebb az élete, és sokkal boldogabb felnőtté válik, ha nagyobb családban nő fel. De azért, mert nagyon sok Supporter gyermek van, közel sem jelenti azt, hogy minden gyermek Supporter. És ha már a szülők valóban tudatosan akarják építeni gyermekük jövőjét, akkor ezzel a ténnyel tisztában kell lenniük. Mármint azzal, hogy ugyan az ő döntésük, hogy hoznak-e be új családtagot a képbe, csak tudniuk kell, hogy ez az új családtag, a testvér lehet a szükséges elem a már meglévő gyermek boldogságához, de lehet egy olyan új potenciális versenytárs, akivel majd küzdeni kell anya és apa figyelméért. Lehet egy „érdektelen” figura a gyermek szempontjából, és lehet egy komoly ellenfél is, aki ellen harcolni kell. Ha már ismerjük gyermekünk személyiségtípusát, tisztában vagyunk önmagunkkal, akkor érdemes jól megfontolni, hogy egyáltalán bővítjük-e a családot, ha pedig a döntésünk az, hogy igen, akkor mikor tesszük ezt meg. És még egyszer hangsúlyoznám, nagyon ismernünk kell a már meglévő szülő-gyermek személyiségtípus kapcsolatot, mert lehet mindez egy nagyon jó lépés, és egy komoly harc kezdete is.

6.1. A Ruler gyermek és a testvér

Erről a helyzetről minden esetben a következő történet ugrik be. Nagyon kedves üzleti partnerem tökéletesen felkészült egy újabb gyermekáldásra. Mindkét szülő személyisége tartalmazott Expert faktort, ráadásul nem kis mértékben, és hát ebből adódóan minden elérhető információt, oktatóanyagot összegyűjtöttek, hogyan is kell előkészíteni a „terepet” az akkor már ötéves fiúk számára. Meg voltak a szokásos jótanácsok, bevonták a kisfiút az előkészületekbe, „együtt élték meg” a gyermekvárást, és a szülők már nagyon izgatottak voltak a folyamat vége felé közeledvén. Azt már akkor lehetett látni, hogy a kisfiú érdeklődése hónapról hónapra kezd alábbhagyni. Még az elején egészen jó „partner” volt, kvázi együtt örült a szülőkkel, de aztán kezdte hidegen hagyni a történet. Megtörtént a nagy esemény, apa és fia együtt mentek megnézni az új kis családtagot. Aki volt már hasonló helyzetben, pontosan tudja, milyen fontos is a gyermekünk első reakciója. Nem mintha örök életre szóló következtetést kellene belőle levonni, inkább az anyai oldalon nagy a várakozás. Itt sem volt ez másként, hiszen eleve nagy öröm volt a kisgyermeket újra látni, másrészt bemutatni a testvérkét. A konkrét szituáció nagyjából így nézett ki. „Szia drágaságom, ő itt a te kistestvéred, akit már nagyon vártunk.” Kisebb hatásszünet, csend, majd jött a válasz a gyermektől „ez…nem kell!” – hangzott az erőszakos válasz, és ha nem lett volna egyértelmű, hogy kire is gondol a kis ötéves, egy határozott mozdulattal, kezét kinyújtva rámutatott a kistesóra. Persze anya azonnal zokogásban tört ki, de a kisfiút nem igazán hatotta meg a helyzet, és se szó, se beszéd, elhagyta a kórtermet. Apa nyilván lefagyva állt a történések láttán, viszont próbálta humorral oldani a hangulatot: „hát, ez nem volt benne egyik könyvben sem.” És, hogy ő is hozza a teátrális követelményeket, széttárta a kezét. Ma már tudjuk, hogy a kis ötéves Ruler-Expert karakter, Supporter értéke nulla, így hát nem várt ő semmilyen kistestvért. Dehogy akart egy újabb embert, akivel harcolnia kell a szülőknél kivívott pozíciójáért. A szülők viszont nem jól jártak el a terhesség időszakában, hiába olvastak el megannyi könyvet. Merthogy ott nem volt szó arról, mi van akkor, ha épp egy Ruler van a képben otthon.

Tehát összefoglalva, a Ruler gyermek nagyon jól megvan egyedül, miatta aztán nem szükséges testvér, és nem érdekli a nagykönyvek idevonatkozó leírása. Nem szereti azt, ha szüleinek másra is kell figyelnie, és azt sem szereti, ha meg kell osztoznia javain. Ha viszont végképp úgy döntöttünk, hogy testvér jön a házhoz, akkor a Ruler gyermekek legfontosabb motivációját kell életre kelteni, majd életben tartani: a jutalom, a győzelem. Az új gyermekáldást mindenképp célszerű összekötni egy „nyereménnyel”, jutalommal, méghozzá olyannal, amit a Ruler gyermek nagyon szeretne. Ez nyilván korfüggő kérdés, de ha egy új bicikliért nyúzza a szülőket, vagy ha egy új videójátékért, vagy egy új cipőt szeretne, akkor várjuk meg a testvér érkezését, és kössük össze a testvér megjelenését az igazán nagyszerű, várva várt ajándékkal. Azért „ugrálok” ennyit a kezdeteken, mert bizony egy Ruler gyermek esetében az sok mindent eldönt, hogyan áll majd a testvér kérdéshez. Ne ragaszkodjunk ahhoz, hogy az egész folyamatot végigkísérje, ne akarjuk, semmiképp ne várjuk el, hogy öröme egyezzen a szülő örömével, mert ebben a kérdésben veszítünk. Maximum annyit tudunk elérni, hogy eljátssza azt a szerepet, amit éppen elvárunk tőle. Nem azért, mert nincsenek mély érzelmei, hanem azért, mert elsőként magával foglalkozik, ezt pedig fogadjuk el. A testvérek kapcsolatánál fontos észben tartani, hogy a Ruler a kis vezér, nem fogja nagyon érdekelni a testvére, ne várjunk hatalmas érzelmi kötődést, és ezt ne is erőltessük. Engednünk kell, hogy a Ruler megtalálja a testvérségben azt, ami számára előnyös. Ez pontosan azon a vonalon fog haladni, amit a Ruler általában alkalmaz emberi kapcsolatai tekintetében. Fontos számára, hogy büszke lehessen testvérére, fontos, hogy meg tudja mutatni pozícióját. Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen személyiségtípusú testvér érkezik majd. Az is alapelv, hogy a Ruler gyermek számára a saját maga által kialakított környezet tabu. Oda belépni senkinek nem lehetséges. A játékai, a ruhái, egyéb javai szintén kizárólagos tulajdonát képezik, és csak azért, mert a tesó kisebb, ezen nem fog változtatni. Nagyon nagy felelőssége van a szülőknek abban, hogy ezt tiszteletben tartsák, segítsenek a Ruler gyermeknek, hogy ezt a testvér is tiszteletben tartsa. Ha megvannak a saját területek, akkor a Ruler sokkal nyitottabb és érdeklődőbb lesz a helyzettel kapcsolatban. Ha viszont arra kell koncentrálnia, hogy a saját „területét védje”, akkor álmatlan éjszakák sorát várhatjuk szülőként.

6.1.1. A Ruler gyermek és a Ruler testvér

A Ruler gyermek számára először úgy tűnik, hogy a legrosszabb verzió egy másik Ruler karakter érkezése. Ha még ráadásul nagyobb dominanciával bír, mint ő, akkor ott komoly, nehéz évekre kell a szülőknek felkészülniük. Ne akarjunk nyugalmas testvérkapcsolatot erőltetni és semmiképp ne gondoljuk azt, hogy leányálom lesz a családi élet. A szülőknek tökéletesen kell „zárniuk” a viták esetén. Ja, mert viták azok lesznek bőven. Ne ijedjünk meg ezektől a belharcoktól, és ne vegyük a lelkünkre szülőként. Ezt egyszerűen nem tudjuk elkerülni. Viszont a vita szintjét, annak fizikai valóságba történő átkerülését – konkrétan a verekedést – meg tudjuk fékezni egy idő után szisztematikus neveléssel. A lehető legrosszabb az, ha szülőként elkeseredünk. Nem mintha ez meghatná a Ruler testvérpárt, csak ha érzik és látják a dominancia csökkenését vagy hiányát, akkor komolyabb energiával esnek egymásnak. Persze a kiborult szülő kedvéért leállnak egy darabig, de aztán újrakezdik. És ezzel nincsen semmi baj. Nehogy azt gondoljuk, hogy ők nem szeretik egymást. Épp ellenkezőleg! Ha azt szeretnék, hogy gyermekeik „életük árán” is megvédjék egymást, kard ki kard lépjenek fel a veszély ellen, akkor Ruler testvéreket akarnak! Amennyire a Ruler idősebb testvér szinte jogot érez ahhoz, hogy fiatalabb testvérét „helyretegye” otthon, annyira nem tűri ezt el senki mástól. A harcos időszak főként a testvérség elején jellemző, de aztán átfordul testvériséggé. És még ha szülőként nehéz is elhinni az otthoni harcok közepette, de a testvérek tökéletesen működnek az életben. Ráadásul egymással versenyeznek, túl akarják teljesíteni egymás eredményét, ami jelentős motivációt ad számukra. Összességében mondhatjuk azt, hogy harcos, de eredményes gyermekkor várható.

6.1.2. A Ruler gyermek és az Individual testvér

Eggyel nyugodtabb verzió a Ruler-Ruler párosításhoz képest, ahol a szülők élete biztosan dinamikus és szórakoztató. Nagy lelki magasságok és mélységek várhatók. A Ruler gyermek számára az Individual testvér nem tűnik igazi ellenfélnek, mert ő a szülőknél az érdekeit akarja érvényesíteni, az Individual testvér pedig egyszerűen a figyelemért küzd. A Ruler gyermek, ha figyelmet akar, mindig van konkrét célja, mégpedig az érdekek érvényesítése, az Individual gyermek számára pedig a figyelem önmagában elegendő. A Ruler gyermeknek a legnagyobb kihívás a saját territóriumának megvédése, amit az Indivdidual testvér nem azért akar megsérteni, mint mondjuk egy Ruler testvér, nem akarja saját magának az adott játékot, ruhát, egyéb javakat. Egyszerűen a figyelmet akarja felhívni magára. A konfliktuspont olyankor keletkezik, amikor az Individual testvér unatkozik. Márpedig ez nagyon sokszor előfordul életében, és unalmában kezdi ki a Ruler gyermeket. Kemény ellenválaszra számíthat az idősebb, dominánsabb testvértől. A Ruler gyermek nem sok közös felületet talál testvérével, mert azok a tulajdonságok, amik neki számítanak, az Individual testvért hidegen hagyják, és ez az állítás fordítva is igaz. Pont ebből fakad a viszonylagos nyugalmi helyzet. Mindkét testvér proaktív, de nem együtt képzelik el idejük eltöltését. Nem igazán keresik egymás társaságát korai gyermekkorban, legfeljebb ha szükségük van egymásra. Mindkét típus eléggé önző ahhoz, hogy saját magára koncentráljon, így nincs mit egymás szemére vetni. Hogy a szülő boldog-e ezzel a helyzettel? Ha érzelmi kötődést vár el a két gyermektől egymás iránt, akkor csalódás fogja érni. Természetesen egy családba tartoznak, tehát a közömbösség is a „családi szinten jellemző ragaszkodás” szintjéhez viszonyított.

6.1.3. A Ruler gyermek és a Supporter testvér

Annak ellenére, hogy a két személyiségtípus tűz és víz, testvérként fantasztikusan funkcionálnak. Illetve pontosan ezért tökéletesek, hiszen abszolút mértékben kiegészítik egymást. Ebből a szempontból ráadásul teljesen mindegy, hogy melyik testvér az idősebb, mert a viszony ugyanaz. A Ruler gyermeknek nem kell küzdenie testvérével, egyáltalán nem kell harcolnia. Sem az érdekek érvényesítésénél, sem a figyelemért. A Supporter testvér tökéletesen tiszteletben tartja a Ruler határait, objektumait. Érdekes, hogy logikájuk nagyon távol áll egymástól – mert a Ruler ugye tények alapján dönt, a Supportert pedig az érzelmei vezérlik e kérdésben –, viszont kitűnően megértik egymást. Illetve a Supporter testvér érti meg nagyon a rulert, és ez pont elég a tökéletes harmóniához. Arra figyelni kell persze, hogy a Ruler gyermek előszeretettel uralkodik testvérén, de meg is védi, kiáll érte, egyfajta felelősségének érzi a gyengébb védelmét. Márpedig a Ruler szemszögéből nézve a Supporter mindenképp a gyengébb. A Supporter gyermek képes magára vállalni a Ruler által okozott galibát, ha helyzet van otthon, és a szülők előállítják a testvéreket, a Supporter kiáll Ruler testvére mellett, sokszor „falaz” neki. Ki kívánhatna Rulerként ennél jobb életet? Arra azonban vigyázni kell, hogy a szülők nevelési módszerei is csődöt mondhatnak, ha nem számolnak a Supporter testvér jó lelkével. Vagyis ezt a Ruler jutalmazásánál és büntetésénél egyértelműen kalkulálni kell. De ismételten hangsúlyozom, hogy nyugodt, kiegyensúlyozott, néha a szülők számára már „gyanúsan tökéletes” gyermekkor várható. De ez leginkább a Supporter testvérnek köszönhető. Ők egyébként egész életükben megtartják ezt a szoros kapcsolatot, és jellemző, hogy a Supporter testvér mindig igazi hátországot jelent a Ruler testvér számára, még ha sokszor úgy is érzi, hogy testvére kihasználja, visszaél jóindulatával.

6.1.4. A Ruler gyermek és az Expert testvér

Nem tudom emlékeznek-e még a Ruler szülő-Expert gyermek kapcsolat értelmezésére? Amikor azt magyaráztam, hogy a folyamat elején a Ruler érvényesíteni fogja hatalmát, ami elsősorban a korkülönbségből fakad, illetve a szülő-gyermek alá-fölérendelt viszonyban rejlik. Aztán az Expert gyermek folyamatosan figyeli, értékeli szüleit és előbb-utóbb konkrét véleménye lesz a dolgokról. Felfedezi azt, hogy a Ruler csak dominanciáját tudja használni arra, hogy elfedje felületességét, és nagyobb hatást keltsen. Ezzel szembesíti is a Ruler személyt, és ott van egy döntési vagy törési pont, ahol kettejük között kialakulhat egy örök életre szóló tanácsadó-vezető kapcsolat, vagy a Ruler nem tudja megemészteni az Expert által tartott tükröt, teljes elutasítással reagál, és ebből nem lép vissza. Nos, a helyzet semmivel nem másabb akkor, ha egy Ruler gyermek Expert testvért kap a szülőktől. Pontosan így zajlik a folyamat. A Ruler területét nem zavarja az Expert, a Ruler pedig nem avatkozik az Expert testvér dolgaiba, tehát tökéletesen működik a béke. A bajok akkor kezdődnek, amikor keresztezni kell egymás életét akár otthoni, akár közösségbeli okok miatt, és az Expert tényszerűsége folyamatos fenyegetés a Ruler által felépített, általában a valósághoz képest felturbózott világra. Ezért figyel is arra, hogy baráti és ismerősi köre ne kerüljön nagyon közel Expert testvéréhez. Bár ebben nagyon nehéz dolga nem akad, mert az Expert meg egyáltalán nem kívánja azokat az ismerősöket maga köré, akik a Rulernek megfelelnek. Egy ilyen felállásban adott a család „menő gyereke” és a „nördi” is. Nagyon jól ki tudják egészíteni egymást, de ehhez a Ruler gyermeknek valóban szembe kell néznie hiányosságaival, az Expertnek pedig el kell fogadnia a Ruler személyiségét, nem hiheti az, hogy csak az a jó, ha valaki tökéletes és hiba nélküli, még ha ő erre is törekszik.

6.2. Az Individual gyermek és a testvér

Az alapfelfogás nagyon hasonló a Ruler gyermekéhez: nem igazán hiányolja a testvér jelenlétét. Inkább úgy fogalmaznék, hogy inkább nem, mint igen. Amíg a Ruler esetében mindenképp az a legjobb megoldás, ha egyedül van – mármint ő gondolja így, és ez azért nem így van, mert akkor dominanciája és önzősége nem tud alábbhagyni természetes, otthoni körülmények között, és később a társadalom számára elviselhetetlenné válik –, addig ha egy Individual gyermeket megkérdeznénk, és ő önazonosan válaszolna, akkor tétovázna, hiszen egyik oldalról a figyelem megosztása semmiképp nem jó jövőkét, másik oldalról viszont egy testvér lehet igen jó unaloműző és kimondottan szórakoztató. De mivel nem a gyermek választ, ezért a szórakoztatás rész erősebbé válik, hiszen kész tényként kapja a testvért, és az Individual számára fontos a jó hangulat, nagyok abban, hogy a legjobbat hozzák ki a dolgokból. Az Individual gyermek bevonása a testvér érkezésének folyamatába nem nehéz, hiszen igaz, a testvér érkezése van a fókuszban, de a szülők vele is foglalkoznak, így szeret a különböző feladatokban részt venni. Természetesen amolyan Individual módon oldja meg ezt is, vagyis egyszer nagyon lelkesedik, másik pillanatban egyáltalán nem akar vele foglalkozni. Nehogy szülőként ráeresszük a „minden pillanatban fontosnak kell lennie a testvérnek” vagy „egy kistestvér nem olyan ám, mint egy játék, hogy ha megunjuk, akkor odébb rakjuk” mondatokat. Mert az Individual gyermek pont ennek az ellenkezőjét akarja hallani. Csak semmi felelősség, csak semmi állandóság. Engedjük, hogy abban vegyen részt a kistestvér körül, amiben ő akar, és ne erőltessünk olyan dolgokat, amiket nem szeretne. Ha ezt az alapelvet betartjuk, akkor egy lelkes testvért kapunk cserébe. Az Individual testvér proaktív és képes a figyelemért messzire elmenni. Ha a figyelmet elveszi előle a kistesó, annak bizony következményei lehetnek. Kedves barátomtól való a történet, ami bár tűnhet szélsőségesnek, meg akár véletlennek is, viszont bármelyiket is szeretnénk elhinni majd a végén, az biztos, hogy mindenképp tanulságos. Individual gyermekhez megérkezett testvére, aki egyébként mint később kiderült Expert kistesó volt. Még ha a testvér nem is követelte, csak a valóban szükséges figyelmet, az Individual gyermek azt is igen rossz néven vette. Az anyja ruhájába való kapaszkodás a tisztába tételnél minden napos volt, mint ahogy azok a kis trükkök is, amikor minden tőle telhető módon próbálta édesanyja és édesapja figyelmét elvonni leginkább attól, hogy a kistestvérre koncentráljanak. Hihetetlen féltékeny volt, és ez már igen korán világossá vált a szülők számára. Gondolták, hogy majd idővel alábbhagy, és a normálhoz képest egyre több figyelmet szenteltek az Individual gyermeknek. De a dolgok csak nem javultak, sőt. A véletlenül a kisbaba fejére eső katona vagy labda már erősebb jelzés volt, és ezek a véletlenek is kezdtek megszokottá válni. Egyre többször érkeztek be a szülők a kistestvér fájdalmas ordítására, de hát ki lenne mérges a „csak játszani akartam vele” válaszra, hiszen azért testvér a testvér, nem? Hogy ez éppen szinte mindig altatási időben történt, hát előfordul. A kistestvér növekedett, a helyzet csak nem javult, és már ott tartottak, hogy egy jól irányzott vas kisautó landolt a tesó fején, kisebb sebet okozva az elszenvedő félnek. Nagyon vigyázni kell arra, hogy egy Individual gyermek nem tudja elfogadni azt, ha nem ő van a középpontban. És ha ennek az oka egy egyértelműen beazonosítható személy, akkor haragja ellene fordul. Ahogy egyre idősebbek lesznek a gyerekek, ezek a fellángolások szelídülnek, majd teljesen eltűnnek. De az Individual gyermek testvéréhez való viszonya mindig nagyban függ majd a szülők reakcióitól. Ki lehet jelenteni, hogy nem igazán jó testvérek, és akármilyen fájó is ilyet leírni, nem lehet sokkal szebben fogalmazni. A testvérek előbb-utóbb megunják az Individual önzőségét, és falat építenek vele szemben, nem engedik, hogy jó kommunikációja vagy befolyásolóképessége kihúzza örökké ebből.

6.2.1. Az Individual gyermek és a Ruler testvér

Ha valahol komoly partnerre talál az Individual gyermek, akkor az a Ruler testvér, akinek hamar elege lesz az Individual gyermek trükkjeiből, és határozottan, dominanciával válaszol, ami ellen az idősebb testvér egy ideig még fel tud lépni az erőkülönbségből fakadóan, de a Ruler folyamatosan és egyre erőteljesebben bontakoztatja ki saját énjét. Általában az első időszak nehéz, és a Ruler testvér számára negatív. Aztán következik a harcos időszak, amikor már a Ruler testvér visszavág az Individual trükkökért. Majd jön a teljes fordulat, és általában a két testvér „leválik egymásról”, nem lesz közöttük életre szóló szoros kapcsolat, és ezzel mindketten megbékélnek. Az Individual számára a Ruler testvér unalmas lesz, így nem keresi a társaságát. Ráadásul a Ruler nyerő típus, a győzelemért játszik, az Individual pedig szórakozásból, amitől a Ruler frászt kap, hiszen nincsen tét. Szülői oldalról fontos, hogy az Individual gyermeket le kell állítani, amikor a Ruler testvér kezdi kiépíteni saját világát. A testvér játékait igenis tiszteletben kell tartania, és ezzel biztosítani kell a békés együttműködéshez szükséges határt a testvérek között. Mindkét gyermek proaktív, de mást akarnak az élettől. Mindkét gyermek dinamikus, de más céllal mozgatják magukat. És mindkét gyermek önző. Ezt sose felejtsük el szülőként.

6.2.2. Az Individual gyermek és az Individual testvér

Ajjaj! Készüljünk fel egy életfogytig tartó küzdelemre, szórakozásra! Leginkább arra, hogy szülőként egy ilyen párosítás mellett biztosan nem fogunk unatkozni. Első perctől kezdve megy a küzdelem a szülők figyeleméért. A két Individual megpróbálja túlteljesíteni egymást, és a cél szentesíti az eszközt. Ráadásul bármely cél. Sajnos ők képesek a legnagyobb vakmerőségekre is azért, hogy egy időre rájuk figyeljen mindenki. Ez lehet nagyon pozitív és nagyon negatív esemény is, sőt ezek akár váltogathatják is egymást. Ráadásul igen sűrű váltásokra lehet számítani. Biztosan fog mindig történni valami, vita lesz otthon, az iskolában. Megfigyelhető, hogy az otthoni környezeten kívül igyekeznek is kerülni egymást. Az, hogy közös baráti körük legyen, annak valószínűsége a nullával egyenlő általában. Nem fog egyik sem egy újabb figyelemelterelést bevinni még a közösségbe is. Elég azzal otthon kínlódni. Egy ilyen testvérpárnál megfigyelhető, hogy ha az egyik „fent van”, a másik eléggé esélyesen „lent landol”. Nem inspirálják egymást a jobb eredményekre úgy, mint a Ruler testvérpár. Nagyon fontos a szülők részéről, hogy egyértelmű szabályok legyenek a tekintetben, hogy ki, mikor, mennyi figyelmet kap otthon. Ezt nem árt tervezni is, így csökkenthetjük a spontán negatív események számát is.

6.2.3. Az Individual gyermek és a Supporter testvér

Tudom, már kívülről fújják! A Supporter testvér áldás. És igen, igazuk van. Bár, az Individual gyermek neki sem örül kimondottan, de a legkevésbé a Supporter testvér zavarja a kialakult csendes – na jó, nem annyira csendes – vizeket. Sőt, ha a szülők helyesen járnak el, akkor az Individual gyermek egy újabb figyelem forrást kaphat Supporter testvére személyében, aki türelmesen, jókedvűen nézi majd idősebb testvére műsorait. Be is vonja a Supporter tesót a játékokba, természetesen kiegészítő szerepkörbe, de hát a Supporter testvér imádja így is a játékot, és mivel felnéz az Individualra kreativitása, dinamizmusa, egyedisége miatt, természetesnek veszi, hogy övé a főszerep. A jó testvéri kapcsolat mindig megmarad közöttük, bár az Individual egyoldalúan értelmezi az önzetlenséget. Amikor szüksége van Supporter testvérére, a Supporter tesó mindig ott lesz neki, viszont nagyon sok esetben, ha fordítva kellene működnie a dolognak, akkor az már sokkal nehézkesebb. Az Individual gyermek unalmasnak találja Supporter testvérét, így szívesen „cseréli le” egy izgalmasabb, mozgalmasabb barátra.

Ez komoly sérülést tud okozni a Supporter tesónak, amit az esetek jelentős részében az Individual gyermek észre sem vesz, és következő alkalommal, amikor a szükség újra úgy kívánja, mintha mi sem történt volna, jelenik meg újra a Supporter testvérnél. Ezt az állandó libikókát a Supporter testvér később, a gyermekkor végén, felnőtt korban már egyre kevésbé tolerálja, és ha párkapcsolatba kezd, akkor kedvese is nyomni fogja a „ne hagyd már, hogy a tesód megint kihasználjon” mondatokat. De a Supporterre mindig számíthat az ember, bár egyre kevésbé lesz mély érzelmekkel teli e kapcsolat.

6.2.4. Az Individual gyermek és az Expert testvér

Ugyanaz a kapcsolat jellemző erre a két személyiségtípusra testvérként, mint mondjuk két ilyen személyiségtípus felállásban működő kollégára felnőttként. Az Individual idővel tisztelni fogja az Expertet, bár lassúnak, körülményesnek és ötlettelenek tartja, az Expert pedig felületes, állandóan csacsogó, lényegtelen dolgokra fókuszáló emberként írja le az Indvidualt. Testvérekként első körben nem zavarják egymás területét, sőt az Expert kimondottan élvezi a szórakoztatást, és felnéz dinamikus idősebb testvérére. A problémák akkor kezdődnek, amikor az Expert gyermek bekerül az iskolába és jönnek a jobbnál jobb tanulmányi eredmények. Mivel valószínűleg az Expert tesó kiszámíthatóbb és jobb eredményt hoz úgy általában, mint az Individual gyermek, ezáltal a figyelem az Expert gyermekre vetül ki a szülők részéről – akaratlanul is –, pedig az Expert tesó nem is kívánja az extra törődést. Az Expert elvan önmagában, viszont ha az Individual gyermek unatkozik, akkor imád belekötni az Expert tesóba. És ebből előbb-utóbb komoly csattanások lesznek. Arra számítani kell, hogy az Expert tesó igen korán kis felnőtté válik, míg az Individual típus örökké gyermek szeretne maradni. Felnőttnek csak azért jó lenni, mert nagyobb a szabadságfok, de a vele járó plusz felelősség már nem ízlik az Individual gyermeknek. A korai gyermekkorban az Expert testvér egyre határozottabban követeli ki magának a szülőktől a nyugalmat, az Individual gyermek távol tartását, és ami szörnyű az Individual gyermek számára, hogy a szülők az esetek 90%-ban az Expert testvérnek adnak igazat. Nem azért, mert kivételeznek vele, hanem azért, mert ha valóban lekövetik mi is történik otthon, ha harc van a testvérek között, akkor szinte minden esetben az Individual kezdte a küzdelmet, és mindig unatkozás vagy plusz figyelemvadászat, sok esetben az Expert testvér által elért eredményekkel kapcsolatos irigység van a háttérben. 10%-ban csak azért adnak igazat az Individual gyermeknek a szülők, mert nagyon szeretik, és nem akarják minden esetben őt elmarasztalni, de még ha büntetik is az Expertet, nem túl jó a lelkiismeretük, mert valahol legbelül sejtik, hogy nem volt jogos a döntés. Idősebb gyermekkorban a küzdelem megszűnik a testvérek között, és általában kialakul a tökéletes, életre szóló kötelék közöttük. Az Individual a váratlan helyzetekben segíti testvérét problémamegoldással, kreativitással, vagy hatásos kommunikációval, míg az Expert egyértelmű tanácsadója és támasza lesz az Individual testvérnek. Felnőtt korban már csak mosolyogva gondol vissza az Expert testvér a sok küzdelemre, de hogy az Individualban milyen nyomot hagyott mindez, az mindig nagy talány. Hiszen ha az Individual nem ért el életében valami igazán nagy, unikális sikert, akkor örökre megmarad benne, hogy már gyermekkorban is „el volt nyomva”.

6.3. A Supporter gyermek és a testvér

Már többször előkerült témaként, hogy a Supporter testvér igazán jó testvér tud lenni, ennek is köszönhető, hogy még a proaktív Ruler és Individual gyermek is egy idő után igen jól kijön velük. És igen, ha a Supporter gyermek testvért kap, akkor az számára csak pozitív következményeket hozhat, legalábbis ő mindenképp így áll a helyzethez. A Supporter számára minél nagyobb a család, annál nagyobb esély van az összetartásra, az igazi családi hangulat megteremtésére. Egyrészt nagyon szeretnek emberek között lenni, másrészt valahogy szükségük is van arra, hogy embertársaik körbevegyék őket. Sokszor kapja meg a Supporter kritikaként – főként a proaktívabb személyiségtípusoktól –, hogy képtelen önállóan élni, és azért ragaszkodik az emberi kapcsolataihoz, mert képtelen önállóan definiálni magát, mindig függ valakitől. Van ebben egyébként némi igazság, de a testvér témában ez még egy igen erős adalék a jó, nyugalmas gyermekkor megteremtéséhez. A Supporter várja, hogy testvére a családba kerüljön, és minden tőle telhetőt megtesz, hogy minél nagyobb részben tudjon a folyamatban konkrétan közreműködni. Ő az, akire lehet számítani folyamatosan, aki egy testvér bejövetele esetén megkomolyodik, és a rá nem jellemző felelősséget is egyre inkább magára vállalja. A testvér azért van, hogy szeressük és megvédjük. Nagyon szoros kapocs keletkezik a Supporter gyermek részéről, és az sem zavarja, ha – láttuk, ez bizonyos személyiségtípusú testvérek esetén előfordul – ez nem kölcsönös. Fontos, hogy a Supporter gyermek részt szeretne venni a testvére nevelésében is, konkrét segítséget nyújtani a szülők számára, és ebbéli igyekezetében néha túlvállalja magát. Ha látnak ragyogó szemű gyermeket, amikor a felnőttek a születendő testvérről kérdeznek, és látják a valóban őszinte örömöt, akkor biztosan Supporter gyermekkel állnak szemben. A szülők szempontjából arra érdemes figyelni, hogy a Supporter gyermek előszeretettel áldozza be dolgait testvére kedvéért, és nem szabad hagyni, hogy az új kis családtag visszaéljen a helyzettel. Van még egy nagyon fontos intelmem a szülők számára egy Supporter gyermekkel kapcsolatban: ellentétben a Ruler vagy Individual gyermekkel, a Supporter nem szalad oda a szülőhöz, nem kapaszkodik rá egy kis figyelemért, vagy épp érdekei érvényesítése okán. Sokszor még a fontos dolgokat sem említi, ha azok saját magával kapcsolatosak, és egyébként bántják őt, mert hát nem terhelheti szüleit még ő is. Nem kéri külön, hogy öleljék meg, nem követel plusz szeretetet, pedig nagyon nagy szüksége lenne rá. A szülők pedig el vannak foglalva a testvérrel, az új kihívásokkal, és sokszor elfelejtik Supporter gyermeküket, hiszen legalább vele nincsen probléma. Ne tegyék ezt! Komoly sérüléseket okozhatnak a Supporter gyermeknek, amit persze nem tesz szóvá, csak belülről emészti majd. A Supporter gyermek számára a legnagyobb kihívás testvér fronton az, hogy ne módosuljon. Amikor látja majd elsősorban proaktív testvére könnyebb érvényesülését, sok esetben dönt úgy, hogy neki is a könnyebb utat kell választania, és előbb felveszi testvére viselkedését, majd – ha a szülők nem lépnek közbe – a sokáig viselt álarc állandóvá válik és megjelenik a Ruler személyiségmódosulás. Ennek pedig komoly következményei lesznek a tanulmányi eredményekben, a sport terén és természetesen az otthoni viselkedésben.

6.3.1. A Supporter gyermek és a Ruler testvér

Sok szempontot kitárgyaltunk már a Ruler-Supporter testvérkapcsolat értelmezésénél, de azért a helyzet kicsit különbözik, amennyiben a Supporter gyermek az idősebb. Ahogy azt látjuk, a Supporter gyermek komoly energiákat mozgósít kistestvére érkezésekor és szívesen vesz részt a tesó nevelésében. Mindig ott van mellette, ha a Ruler testvérnek szüksége van rá. Sokszor akkor is, ha épp nem lenne szükség rá, és a konfliktusok ebből adódhatnak. Évről évre erősebb a Ruler testvér dominanciája, és érdekeit egyre hatásosabban érvényesíti a szülőknél is. Ráadásul a Ruler gyermek gyorsan tanul, jó érzékkel választ ki magának olyan területeket, ahol sikeres tud lenni. Így eléggé valószínű, hogy sikerekben gyorsan és látványosan körözi le a Suporter gyermeket. A Supporter gyermek persze büszke, és ha a szülők okosak, akkor ez a helyzet nem is változik. Ha viszont elkezdik sztárolni a győztes Ruler típust otthon, akkor elindul a csalódottság érzése, mely egyre jobban fejlődik ki a Supporter gyermekben. Eljuthat odáig a folyamat, hogy úgy érzi, bármit csinál, az sosem jó a szülőknek, hiszen ott van a fiatalabb, sikeresebb testvér, aki minden babért learat. A Supporter lassan tanul, türelem kell hozzá, és ez attól sem változik meg, hogy ő az idősebb a testvérek közül. A Ruler ráadásul előszeretettel köszörüli nyelvét Supporter testvérén egy-egy kudarc alakalmával, mutatván, hogy ő mennyivel győztesebb típus. Ebből komoly küzdelem alakulhat ki. Viszont azt tudnunk kell, hogy a harcot sosem a Supporter kezdi. Ha a Supporter-Ruler testvérpárnál problémák merülnek fel, az bizony egyértelműen szülői hibára utal, amit kizárólag a szülők tudnak megoldani is.

6.3.2. A Supporter gyermek és az Individual testvér

A várva várt kistesó felborítja a család életét, és a nyugalom megszűnik. A legnagyobb stresszt a Supporter gyermek számára az Individual testvér érkezése okozza. Szereti, jól elvan vele, de az állandó figyelemvadászat teljesen távol áll tőle. Látja, hogy szülei is fáradtak, az új családtag minden energiájukat felemészti. Mivel nagyon komoly, mély érzelmek kötik szüleihez, ezért az Individual tesó hamar negatív figurává válik a szemében. Megpróbál besegíteni, és ezekben a helyzetekben – tőle szokatlan módon – próbál megoldást találni a problémákra, próbálja „nevelni” testvérét. A Supporter számára a kiszámíthatóság és a biztonság a fontos, melyet az Individual testvér már csak karakterével is feldúl. A Supporter gyermek egyértelműen stresszessé válik, és hamar tetten érhetők a problémák élete minden területén. Nagyon fontos a szülők részéről a sok, nagyon sokszor ismétlődő, nyugtató kommunikáció és a szeretet fizikai kimutatása is a Supporter gyermek felé. A Supporter gyermek mindig figyelemvadásznak fogja tartani testvérét, ami különösebben nem érdekli mindaddig, amíg ezzel szüleinek nem kell kínlódnia. Egyre több alkalommal lép fel a család nyugalma védelmében, ami még inkább rontja a két testvér kapcsolatát. Ráadásul a Supporter nem szereti a változást, az Individual tesó imádja, tehát a közös programok sem lesznek jellemzőek az életükben. Nem a legjobb kapcsolat, a legjobb felállás, de ha a Supporter gyermeket támogatjuk szülőként, akkor az érzelmeit megtartva mindig biztos támasza lesz az életét időről időre káosszá varázsoló, és emiatt bajba kerülő Individual testvére számára.

6.3.3. A Supporter gyermek és a Supporter testvér

Tökéletes kapcsolat. Ha egy nyugodt, kiegyensúlyozott családot látnak, ahol a gyermekek is igazán jó kapcsolatot ápolnak és lehetőségeikhez képest minden időt együtt töltenek, akkor Supporter-Supporter testvérpár lehet a háttérben. Azt már tudjuk, hogy a Supporter gyermek várja testvére érkezését, de ebben az esetben nem is fog csalódni. Valóban azt kapja, amit várt, amit ígértek neki. Egy újabb családtagot, aki újabb örömöket hoz be a család életébe. Első perctől kezdve nagyon szoros kapcsolat alakul ki közöttük, szinte szimbiózisban élnek. Ez a kapcsolat egész gyermekkorukon át kitart és végigkíséri egész életüket. Fontos, hogy ugyan dominanciát, életrevalóságot stb. nem tanulnak egymástól, mint mondjuk tanulnának egy Ruler testvértől, viszont az idősebb testvér komoly tapasztalatokat adhat és ad is át fiatalabb testvérének, így megkíméli őt olyan hibáktól, pofonoktól, amiket ő már elkövetett, elszenvedett. Minden egyes ilyen esemény még erősebbé teszi kapcsolatukat, és valóban kialakul az a helyzet, amikor a szülő könnyes szemmel nézi, hogy rajong a két testvér egymásért, és milyen jól elvannak a nap minden pillanatában.

6.3.4. A Supporter gyermek és az Expert testvér

Szintén nagyon jó kapcsolat van közöttük. Viszont nem csak „jól elvannak egymással”, mint a Supporter-Supporter felállás esetén, hanem egymást kiegészítve, egymásnak komoly támogatást adva az életre egymás hasznára is tudnak lenni. A Supporter gyermek komoly érzelmi töltéssel rendelkezik, és megtanítja kistestvérét arra, hogy bár a tények nagyon fontosak, és a logika mindent vihet, de vannak olyan szituációk, amikor egyszerűen csak a szívére kell hallgatnia az embernek. A Supporter gyermek segít az Expert testvér szocializációs folyamatában, az Expert pedig objektivitást ad Supporter testvérének. Ezzel a kapcsolattal a szülők feladata jelentősen csökken, és ők is nagyobb energiákat mozgósíthatnak a család fejlődésére, vagyis a végén mindenki nyugodtabb és a család is sikeresebb. Állandó tanácsadó kapcsolatban vannak egymással a testvérek, és pontosan tudják mikor, melyik kérdésben, kinek a véleménye kell, hogy számítson a végső döntésnél. Mindketten introvertáltak, így el tudják tölteni az idejüket önmagukban is. Ez mindkettőjük számára fontos, hiszen nincsen állandó „fenyegetettség” a magánszféra megsértésére, mint mondjuk egy Individual vagy akár Ruler testvér esetén. Ha van is konfliktus közöttük, az gyorsan megoldódik, és nem kell túl komolyan venni, ha a Supporter „lelketlennek”, az Expert pedig „vaknak” nevezi a másikat. Pontosan tudják egymás gyenge pontját, de pont ettől tudnak jó párost alkotni. Az Expert jó tanuló általában és egy adott témára imád koncentrálni, a reál tárgyak kedveznek neki. A Supporter pedig átlagos tanuló eleinte, és a humán érdeklődés a jellemző. A Supporter gyermek jól viseli az Expert testvér eredményeit, és az Expert gyermek extrán büszke még akkor is, ha a Supporter testvér egy éppen átlagon felüli eredményt is tud produkálni, hiszen az Expert mindig a Supporter testvér fejlődésére koncentrál.

6.4. Az Expert gyermek és a testvér

Az Expert gyermek alapvetően éli az életét már kis korától kezdve. Megvan a saját maga által kialakított menetrend, élvezi, ha szülei is rendszer alapján élik életüket, és mivel azért valamire való szülőként mindenki próbál következetes lenni, ezért az Expert gyermek élete jól indul. Azt tudomásul kell vennünk, hogy ők a tökéletességre törekszenek, és a korai gyermekkor nehéz számukra, amíg az alapvető dolgokat tanulják. Nem igazán szeretik, és nem is tudják kezelni a változásokat, azokra külön fel kell készülniük. Így hát nem meglepő, hogy a testvér kérdésnél is a komoly, részletes felkészítés van a fókuszban. A szülőknek a lehető legkorábban be kell avatni Expert gyermeküket, hogy igenis kistestvér érkezik a házhoz. Az Expert gyermek objektív, a hierarchiát is eléggé tiszteli ahhoz, hogy semmiképp nem jut eszébe szülei döntését megkérdőjelezni, saját magával foglalkozni. Az viszont, hogy Expert gyermekünk már tudja az információt, korántsem jelenti azt, hogy le is rendeztük a helyzetet. Az Expert gyermek számára nagyon fontos, hogy konkrétan látnia kell a folyamatot, a jövőbeni helyzetet, hogy mi és hogyan változik majd azzal, hogy testvér jön a családba. Persze nem lehet mindenre tökéletes választ adni, és ez számukra egyébként komoly gondot jelent, hiszen ők lehetőleg mindennel tökéletesen képben akarnak lenni. Ne ijedjünk meg, és főként ne kapjunk frászt a millió kérdéstől, amit az első időszakban – aztán majd folyamatosan – a nyakunkba zúdít Expert gyermekünk. Ő valóban érdeklődik a helyzet iránt, valóban tudni akarja, hogy mi, hogyan, és főként miért zajlik. Emlékeznek még arra, amikor hangsúlyoztam, hogy az Expert gyermeket kis felnőttként kell kezelni már kora gyermekkorban? Nos, a testvér megjelenése ezt az „érési folyamatot” csak erősíti. Nagyon sok szülő számolt be arról, hogy az amúgy is komoly Expert gyermekük hihetetlen fejlődésen és változáson ment keresztül a testvér érkezésével. Még jobb eredményeket ért el az iskolában, még inkább szófogadó lett otthon, és valódi segítséget jelentett a szülőknek. Viszont nagyon nem mindegy, hogy a szülők hogyan reagálnak az első időszakban, illetve az sem mindegy, hogy milyen személyiségtípusú gyermek érkezik a családba. Az Expert gyermeknek megvannak a saját folyamatai, a saját játékai, és órákig elvan magában. Ezt testvérének tiszteletben kell tartania. Ha a szülők nem figyelnek az Expert gyermek már kialakult szokásaihoz, és azt kimondva, kimondatlanul félrelökik a testvér miatt, akkor ott komoly problémákat indíthatnak el. Nagyon fontos, hogy mindent kommunikálni és logikusan meg kell magyarázni az expert gyermeknek, ami történik. És az semmiképp nem logikus magyarázat, hogy „tudod, ő a kicsi, vele kell foglalkozni” vagy például „hagyd rá, kisebb nálad”. Ezek nem fognak működni. Igen sok szülői beszámolót hallgattam már Expert gyermekekről a testvérekkel kapcsolatban. Azzal ma már tisztában vagyok, hogy ha egy proaktív testvér – Ruler vagy Individiual – kerül a képbe, akkor elkerülhetetlen lesz az, hogy előbb-utóbb „lerendezze” kistestvérét, és az az okos szülő, aki ezt hagyja is. Az Expert türelmes és sokáig tűri, hogy célpontja legyen az új tesónak, de amikor betelik a pohár, akkor csattan. A csata általában abból indul, hogy a testvér nem hagyja nyugton az Expert gyermeket, az pedig elkezd „árulkodni” a szülőknek. Nem árulkodik ő, csak próbál támogatást kérni, amit a szülők egy idő után megunnak, és nem foglalkoznak úgy vele, ahogy azt az Expert gyermek elvárná. Ez az időszak nehéz számára, hiszen neki kell megtalálnia a megoldást. De megtalálja, mindig. És utána jöhet a teljes béke. Mert hogy az Expert gyermek szereti, ha van testvére. Csak meg kell történnie annak, aminek mindennel meg kell történnie, ha Expert gyermekről van szó: be kell építenie az új dolgot saját rendszerébe, hogy aztán az majd már rendszere szerves része legyen. És akkor nagyon fogja szeretni, nagyon fog ragaszkodni hozzá. Éppen ezért, bár az Expert típus sarkosan mond véleményt, megvan a maga „ítélete” mindenkiről, de a testvérei mellett a végsőkig kiáll. Ráadásul általában a testvér tanácsadója lesz, így a számára legfontosabb, pozitív szerepet tudja betölteni.

6.4.1. Az Expert gyermek és a Ruler testvér

Az Expert gyermek – az általánosan leírt alapelvek mellett haladva – várja már a Ruler testvér érkezését is. Na és, ha akaratosabb vagy dominánsabb, több problémát okoz a szülőknek? Többet fogok segíteni. Ez a reakciója, és így is viselkedik. Aztán ahogy növekszik a Ruler testvér, mivel mindkettőjüknek megvan a saját maga területe, élete, nem igazán keresztezik egymás útját, így nyugalomban nőnek fel egymást mellett. A Ruler persze vibrál, mozog, nyomul, az Expert pedig sokszor nem érti miért is szükséges ez. Viszont mindketten a pszichológiai kör objektív féltekéjén vannak, tehát döntéshozatali mechanizmusukban és gondolkodásmódjukban nagyon hasonlítanak. A Ruler gyorsabb, viszont cserébe felületesebb. Az Expert jól átgondol mindent, és maximalizmusra törekszik, viszont el tud veszni a részletekben. Sokat tudnak egymástól tanulni, a Ruler mértékletességet és a döntései következményeinek előre átgondolását, az Expert pedig a „big picture” meglátását, és a felesleges részletek kifilézését. Ugye azt már hallották, hogy gyermekkorban mindent könnyebb tanulni? Nos, ez a személyiségjegyek menedzselésével is így van, így hát az Expert-Ruler testvérpár tökéletesen képzi egymást, és együtt többet érnek, mint tíz jól szervezett menedzsment tréning felnőtt korban.

Kapcsolatuk hosszú távon is harmonikus. Mindig hallgatnak egymásra, a világ bármely tájékára keverednek – mert a Rulernek ugye nagy léptékű céljai vannak, tehát előfordulhat, hogy távol kerülnek egymástól –, mindig megtalálják egymást. Leginkább persze a Ruler testvér, és általában akkor, amikor baj van, de az Expert sem fél kontaktálni Ruler tesójával, ha mondjuk döntésképtelen helyzetben van, vagy például pénz és menedzselés vagy karrier kérdésben kell egy más szempont a döntéshez.

6.4.2. Az Expert gyermek és a Individual testvér

Hát, ahogy azt már jól tudjuk, a pszichológiai kör ellentétes pólusán lévő személyiségtípusokról van szó, tehát egészséges mentális állapotban viselkedésükben, döntéseikben, gondolkodásukban sincsen sok közös pont. De nehogy úgy gondoljuk, hogy ez zavarja őket! A kapcsolatuk eleje igen intenzív, mondjuk így, finoman megfogalmazva. Hiszen az Individual testvér tudja feszegetni a jól felkészült Expert gyermek határait. Tudja az Expert gyermek, hogy a türelem fontos, és mondogatja is magának sokszor, de ugye egy dolog szinte lehetetlen egy Indivdiual testvér esetén: a nyugalom. Az Individual ugyanis nem tart rendet, nem tartja a szabályokat, és ha a szülők az elején – vagy rosszabb nevelési módszer okán akár igen hosszú ideig is – nem lépnek közbe, az Expert jól felépített világa összeomlik. A szülői beszámolók alapján az első igazi periódus a „dac korszak” az Expert gyermek részéről: „ha a kistestvérnek szabad, akkor nekem is”. És nagy meglepetésünkre az Expert gyermek átváltozhat kaotikus, rendetlen, a szabályokra fittyet hányó gyermekké. De persze ezt is a maga Expert módján teszi. Amolyan „befeszült” – most csúnyát mondok, amit egy gyermekről nem illik – bosszú jelleggel. Az okos szülő veszi a jelzést, és egy dolgot tehet: elkezdi megoldani a két gyermek „elkülönítését”. Segít az Expertnek tovább építenie saját világát. Nagyon fontos, hogy akár területileg is el legyen különítve a két testvér játéka, élőhelye. A következő periódus, amikor már úgy néz ki, hogy jól működik együtt a két gyermek. Viszont ha az Individual testvér unatkozik, akkor kötekedni kezd az Expert gyermekkel. Csak úgy játékból, ahogy mondani szokás. Sokszor odáig jut a dolog, hogy ütöget, rugdosódik, és az Expert egyre fájdalmasabban kéri a szülők segítségét a helyzet megoldására. Ne ijedjünk meg, nem vadult el Individual gyermekünk, nem azért „esik neki” idősebb Expert testvérének, mert „elmentek nála otthonról”. Egyszerűen valamit muszáj művelnie a nap 24 órájában. Fel kell hívnia magára a figyelmet, és egy introvertált Expert testvérnél ehhez komolyabb eszközöket kell alkalmaznia. No, ilyenkor kell hagyni, hogy az Expert a maga módján rendezze le az Individual tesót. Mindkét gyermekünk számára hasznosan járunk el ezzel. Aztán ahogy növekednek a gyermekek, egyre szorosabb és mélyebb kapcsolat alakul ki közöttük. Az Expert mindig ott lesz támaszként az Individual testvér számára, akinek szüksége is lesz erre a támogatásra. Egy jó szülői menedzselés mellett e két testvér örökre elválaszthatatlan párost fog alkotni, viszont ehhez valóban nagyon tudatosan kell fellépni a gyermekek személyisége mentén.

6.4.3. Az Expert gyermek és a Supporter testvér

Tökéletes, nyugodt kapcsolat. Alapvetően mind az Expert, mind a Supporter jó testvér, aki képes még a proaktív testvérét is ellensúlyozni, és jó kapcsolatot kialakítani vele. Annyi mindig előfordulhat egy Ruler vagy Individual testvér esetében, hogy az Expert megunja önzőségüket, és mivel nagyon sarkos, elvágólagos döntésekre képes, előfordulhat, hogy valamelyik Ruler vagy Individual testvér örökre leírja magát az Expert gyermeknél, és ezt az állapotot ők valóban képesek fenntartani. Tehát erre azért megvan a lehetőség a proaktív fronton. Viszont elképzelhetetlen az Expert-Supporter felállásban. Már első perctől kezdve az Expert gyermek örül, hiszen a Supporter testvér nyugodt, csendes, és ha valamiért mégsem ez lenne a helyzet, akkor annak mindig valódi oka van. Ekkor viszont az Expert gyermek abszolút megértő, segítőkész. A szülők támasza, sőt testvére támasza is. A Supporter tiszteletben tartja a későbbiekben is az Expert magánszféráját, és maximum annyi problémája lesz vele, hogy az Expert gyermek nem olyan emocionális, mint ahogy azt ő szeretné, de ez nem akkora probléma akkor, ha az Expert az idősebb, hiszen ebben az esetben a Supporter testvér is könnyeben fogadja el, hogy az idősebb testvér feladata nem az „abajgatás”. Folyamatosan támogatják egymást, és az Expert érzelmi oldali megközelítést, a Supporter pedig egy jó adag objektivitást tanul testévérétől. A konfliktusok akkor keletkezhetnek, ha a Supporter már sokadszor esik bele ugyanabba a hibába az érzelmi alapú döntései miatt, amit az Expert egyre nehezebben tolerál. Viszont a Supporter mindig tudja, hogy testvérének igaza van, és bár lehet, hogy legközelebb ugyanúgy jár el, de az Expert sosem érzi úgy – mint akár egy Ruler vagy Individual testvérnél –, hogy neki kellene „pálcát törni” néha elgyengülő testvére felett. Hosszú távú, jó kapcsolat az övék, amit nem igazán lehet elrontani, sem a szülők, sem a testvérek által.

6.4.4 Az Expert gyermek és az Expert testvér

Tökéletes kapcsolat. Szülőként kívánni sem lehetne ennél jobb felállást. Az Expert gyermek alapvetően már kora gyermekkorától kezdve szelektálja a gyerekeket is maga körül. Aki nem felel meg az elvárásainak, annak nem keresi társaságát. Mivel saját magával is egészen jól elvan, azért ebből nincsen gondja. El tudják képzelni, ha kap maga mellé egy ugyanilyen testvért? Ha még annyira sem kell törődnie a külvilággal, vagy azzal, hogy kompromisszumokat kell kötnie, ha barátokat szeretne magának? Nem csak egy testvért, hanem a legjobb barátját, a lelki társát is megkapta.

Szóval számára tökéletes a helyzet. Egy idő után minden gondolatuk közös, azonnal tudják mit akar a másik. Mindent meg tudnak beszélni egymással, de ha önállóságra van szükségük, a testvér azt is tiszteletben tartja. Szóval igazi társak ők. Ez a későbbiekben egyetlen szempontból jelenthet problémát: amikor partnert kell találniuk maguknak. Mert nagyon magasra teszi fel a lécet egy Expert testvér saját testvére számára. És hát kimagasló és erőtpróbáló feladat a partner jelöltnek megfelelni az iránta támasztott elvárásoknak. Az Expert-Expert testvér kapcsolatnál még nem hallottunk olyanról, hogy bármikor is enyhült volna, lazult volna közöttük a szál. Leginkább még felnőtt korban is a folyamatos erősödés jellemzi. Mivel mindkettő a tökéletes élet felépítésére törekszik, ezért pontosan tudják hogyan és hol kell segíteniük egymást. Szülőként remek dolog ezt megélni, ha valakinek lesz ilyen szerencséje.

6.5. Záró gondolatok a testvérség kérdéskörben

A testvéri kapcsolatokról gondolom sok meghökkentő dolgot olvastak most, amit hagyományos könyvekben ilyen formán nem igazán hangoztatnak a szakemberek. Nagyon sokan kérdezik, hogy van-e arra bármilyen mutató, arányszám, hogy általában egy adott személyiségtípusú gyermek után milyen személyiségtípust várhatunk a következő gyermek, a testvér esetében. Jelentem van! Hogy ez a minta reprezentatív-e? Semmiképp. Hiszen mi azokból az adatokból táplálkozunk, amelyeket konkrétan mértünk. De a RISE mérései alapján eléggé egyértelmű a trend, és nem biztos, hogy a hírrel boldogabbak lesznek a szülők, ismerve már a különböző személyiségtípusok között lévő kapcsolatot a testvérek vonatkozásában. Szóval az általunk mért testvérek 94%-a pszichológiai kör két ellentétes pólusát képviselte az adott családon belül. Vagyis Expert-Individual és Ruler-Supporter felállás volt jellemző, méghozzá elsöprő többségben. De hát ki szeretne egy egyszerű, nyugalmas gyermeknevelést, nem igaz?

Az is felmerülhet kérdésként, hogy miért csak két testvér kapcsolatát értékeltük folyamatosan, szinte azt sugallva, hogy csak kétgyermekes családok léteznek. Vagy legalábbis egy család esetében az a szülők kérdése csupán, hogy egy vagy két gyermeket vállaljanak. Hát, érdekes lenne ezt sugallnom, miután háromgyermekes családban nőttem fel, a párom négygyermekes családból jön, életem másik legfontosabb embere pedig ötgyermekes család tagja. Hogy miért írtam kizárólag a kétgyermekes szituációról, azt egy sport példával tudnám szemléltetni. Amikor egyéni sportolókat készítünk fel versenyekre mentálisan, akkor rájuk és kizárólag rájuk koncentrálunk, és őket vetjük össze a várható ellenféllel. Pontosan tudom, hogy ha őt a teljesítménye maximumára juttatjuk, vagyis mentálisan a legjobb állapotba hozzuk, akkor megtettünk minden tőlünk telhetőt, a többi már valóban „csak” a fizikai képességein múlik. Nem ez a helyzet viszont egy csapat felkészítésekor. Hiába hozom én az egyik játékost maximális mentális állapotban, azzal, hogy bekerül a csapatba, a többi csapattag mentális állapota is befolyásolni fogja a teljesítményét. Egy csapatban egyedül nem lehet nyerni, szóval az egyéni érdekek és mentális preparáció előtt a csapatkohézióra, a csapaton belüli dinamikára kell koncentrálni. Egy csapat esetében nem alapelvárás, hogy mindenki a maximumot hozza és ehhez mindenki tökéletes mentális állapotban legyen. Persze jó lenne egy ilyen idillikus helyzet, de szakember még nem látott ilyet. Viszont a lényeg a csapat összességének mentális csúcsteljesítményén van. Amibe belefér egy-egy játékos 90%-os, 80%-os, sokszor gyengébb felkészítése is. Nos, családok értékelésénél ugyanez a helyzet. Ha már három gyermek van, akkor a befolyásolási körülmények tömkelege adott, a külső behatások sokszorozódnak. Vagyis ebben az esetben a teljes családot, mint egységet kell vizsgálni, és értelmezni kell az egyének egymásra történő hatását. Ez pedig már a családi elemzés témaköre.